Kettlebells 2018: Guide og anbefaling for kjøp av kettlebell

Dame holder kettlebell på skulder

Det finnes i all hovedsak to ulike typer kettlebells. Den første kategorien er vekter laget i støpejern, ofte kjent som cast-iron classic eller fitness kettlebells. Stålversjonen er den andre typen man ofte finner, også kjent som Girya sport kettlebells.
En kettlebell som er produsert i jern vil vanligvis være noe rimeligere da de er enklere å produsere, og denne typen fitness kettlebells er perfekt for generell styrketrening. De finnes i en rekke ulike varianter, former og i ulike størrelser. Jo større grepet og kulen er, jo tyngre vil den totale vekten være.

Kalking og kettlebells

Den internasjonale standarden for kettlebells som blir brukt i ulike konkurranser er en Girya sport kettlebell. Den er laget av stål og er i tillegg hull innvendig. Den har standardiserte dimensjoner som ikke endrer seg ut ifra vekt. Det betyr at en kettlebell på 10 kg vil se helt lik ut som en variant som veier 40 kg.

En egen fargekode blir brukt for å la utøvere kjenne igjen de ulike vektene. Dersom du virkelig ønsker å trene seriøst med kettlebells kan det være verdt å betale den ekstra kostnaden for slike konkurransevekter. Men for de fleste som kun ønsker å trene med kettlebells for generell fitness, styrke eller vekttap, så kan den mer rimeligere jernvarianten være et like godt valg.

I tillegg til stål eller støpejern finnes det også produkter som kommer i både vinyl- og plastikkversjoner. Det er som regel de aller billigste kettlebellsene man finner, men de kommer med noen klare ulemper:

 1. De er ofte ikke designet til å ha riktig form
 2. Åpningen rundt håndtaket vil være for smalt til å la hånden gli gjennom
 3. Som en direkte konsekvens av et dårligere design vil ikke mekanikken i kettlebellen være lik en variant i jern eller stål.

Der slike billigere varianter kan komme til sin rett er når man skal introdusere kettlebellstrening til barn og unge. Skal du trene regelmessig bør du imidlertid holde seg unna billigprodukter.

Kettlebell pushups

Slik velger du en riktig kettlebell

Vekt

Som en generell hovedregel er det best å holde seg unna justerbare kettlebells. Et bedre alternativ i starten er heller å kjøpe to ulike størrelser, én tung og én lettere. Du vil bruke den tyngre for kettlebell swings, og den andre for en lettere push/pull økt. Men som vi skal se nærmere på senere i artikkelen vil man også i starten komme langt med bare én enkel vekt.

Det negative med en justerbar variant er tiden det tar å bytte mellom de ulike vektene. Det vil ødelegge enhver flyt og intensitet i en treningsøkt. Så hold deg derfor til kettlebells med en fast vekt.

Grep

Det er grepet og håndtaket på kettlebellen du vil ha mest kontakt med. Det er derfor svært viktig at håndtaket føles riktig og komfortabelt.

Grepet bør ha følgende egenskaper:

 • Riktig størrelse og tykkelse
 • Riktig mellomrom mellom håndtaket og vekten
 • God tekstur
 • Det bør ikke være for glatt da det vil glippe
 • Det bør ikke være for røfft da det kan føre til små kuttskader
Om teksturen er som den skal vil en kettlebell nesten kjennes ut som den flyter i hånden. Malte eller pulveriserte håndtak kan gjøre det vanskelig å få et godt tak på vekten på slutten av en treningsøkt. Spesielt når man skal gjøre et høyere antall repetisjoner hvor håndflaten raskt kan bli svett.

Et glatt stålhåndtak som har litt ruhet og en ujevn overflate er som regel det beste alternativet. Om du har et håndtak som er for glatt kan du bruke et sandpapir for å få mer ruhet og økt friksjon i grepet.

Tykkelse på grepet

Tykkelsen på håndtaket bør være bredt nok slik at du kan øke styrken i armen, håndleddet, underarmen og fingrene, men tynn nok slik at du kan få fingrene helt rundt håndtaket komfortabelt.

 • For menn er det 35 mm som er den internasjonale standarden for tykkelse. 
 • For kvinner er det 33 mm.

Mellomrom mellom grep og vekt

Mellomrommet som er mellom håndtaket og selve vekten, eller ‘bjellen’ (bell), bør ikke være såpass stor at du kan tre armen din dypt gjennom, men heller ikke såpass smal at det vil være umulig å få en bra passform når kettlebellen hviler mot underarmen.

En standard kettlebell vil ha et mellomrom på 55 mm fra bunnen av grepet til toppen av vekten, med en bredde på 186 mm fra en side av håndtaket til det andre.

Kettlebell med skygger

Holdbarhet

Kettlebells av stål er de sterkeste produktene og er nær sagt umulig å ødelegge. De er imidlertid ikke immun mot det å ruste, så om du bruker de utendørs bør en bruke sandpapir regelmessig for å holde de rustfri.

En kettlebell av støpejern er kanskje ikke like uknuselig som en i stål, men det er også et produkt som man kan regne med å ha i lang tid. Så lenge man ikke regelmessig slipper de fra en stor høyde ned på et hardt underlag kan de vare i flere år.

Plastikk og vinyl kettlebells er ikke særlig holdbare, og konstruksjonen vil ofte sprekke og bryte opp forholdsvis raskt. Enda en god grunn til hvorfor du bør velge enten jern eller stål.

Kettlebell øvelse med en hånd

Bekledde kettlebells

Du finner kettlebells i støpejern som er dekket i et gummimateriale for å forhindre riper og skader. På tross av at en slik gummi kan visuelt se fin ut og kan komme i ulike design og mønstre, så har de en tendens til å sprette rundt når de blir sluppet på gulvet. Det kan igjen føre til farlige situasjoner og potensielle skader. Se etter tynnere gummilag om du ønsker en slik kettlebell.

Produkt anbefalinger

Hvorfor disse produktene?

Vi har valgt ut våre anbefalinger på bakgrunn av pris og funksjonalitet. Alle produktene vi lister under er gode kettlebell. Vi liker best denne rundere formen på deres håndtaket. Abilica sine minste kettlebell kommer i en firkantet form som ikke alle finne så komfortabel, men det funket okey og gir plass til tohåndsgrep selv på de mindre vektene og prismessig er dem veldig gunstig, de større kettlebellene har vanlig form.

Når det kommer til konkurranse kettlebells er prisnivået litt høyere. Men for dem som ønsker en uniform størrelse uansett vekt er det dette en må gå for. En får her veldig mye for pengene, og en kommer garantert til å bli fornøyd.

Når det kommer til leveranse av tunge kettlebell er det verd å gå for en totalsum på ordre så en får det fraktfritt. Se nærmere i butikken når en kjøper.

Vurdering

Egenskaper

Produkt

#1 TESTVINNER

Vurdering

Egenskaper

 • Beste allround kettlebell
 • 8-40kg
 • Likt godt av våre testere
 • Konkurransedyktig pris
 • God verdi for pengene

#2

Vurdering

Egenskaper

 • Best i test konkurranse kettlebell
 • Lik størrelse uansett vekt
 • Lettere å øke vekt da formen er uforandret
 • Godt grep

#3

Vurdering

Egenskaper

 • Billig alternativ
 • Grei for nybegynnere
 • Skraper lett opp stuegulvet
 • Grei pris

Vekt

Vanligvis vil en kettlebell veie mellom 8 kg til 48 kg. På tross av at det vil være store varianser i forhold til hvilken vekt man bør begynne med, er det noen generelle anbefalinger som vil gi deg et visst utgangspunkt.

Mann og dame gjør kettlebelløvelse

Utrent nybegynner

​Menn som er nybegynnere med kettlebells bør vurdere å begynne med en 16 kg kettlebell. Mindre menn (under 61 kg) bør starte med en kettlebell på rundt 12 kg. De fleste utrente kvinner bør begynne med en vekt på 8 kg.

Middels fitnessnivå 

Menn som har et moderat treningsgrunnlag og styrke (for eksempel at de kan gjennomføre 40 push ups) bør prøve en startvekt på rundt 20 kg.
Kvinner som er atletisk eller vant med å trene med vanlige vekter kan ha som utgangspunkt å begynne med en kettlebell på 12 kg.

Veltrente

Menn som har trent omfattende med vekter tidligere og har en solid generell treningsform kan starte med en kettlebell på 24 kg. Kvinner med et høyt fitnessnivå og grunnlag fra styrketrening kan prøve å starte med en 20 kg kettlebell.

Hvor mange kettlebells trenger jeg?

Til å begynne med kan man klare seg med en enkel kettlebell. Følg retningslinjene vi har gitt ovenfor for å guide deg frem til riktig vekt om du ikke har brukt en før. Selv når du blir sterkere og mer vant til treningen kan man fortsatt fint bruke det første innkjøpet til å øke styrke og eksplosivitet. Når du kan gjøre 100 repetisjoner på en øvelse som en kettlebell swing uten for mye anstrengelse, vil tiden ha kommet for å investere i en ny og tyngre variant.

Når du har gjort deg kjent med de ulike øvelsene og trent en stund kan du vurdere å kjøpe en ny vekt. Den bør være tyngre enn den første.

Etterhvert vil man kunne trenge enda et tilskudd til samlingen, og denne bør også være tyngre igjen enn de to forrige. Så om du begynner med en 16 kg kettlebell ender man gjerne opp med et sett som består av 16, 24 og 32 kg.

Mann holder kettlebell

Når du har kommet til punktet hvor du har tre kettlebells i ulike vekter, og når budsjettet tillater det, kan man begynne å kjøpe inn nye vekter som matcher de eksisterende så man får tre vektpar. Å ha to like vekter åpner opp for nye dobbeløvelser og kan ta et kettlebell treningsprogram til nye høyder.

Forskjellen på konkurranse kettlebell og tradisjonelle kettlebell

Tradisjonelle kettlebell er det de fleste bruker. En finner dem på de fleste treningssentre. Størrelsesforandringen er det som skiller dem fra konkurranse kettlebellene. De beholder samme dimensjon når vekten øker. Fordelen med dette er at når en går opp i vekt vil en utføre øvelser på akkurat samme måte som med lavere vekt. Med tradisjonelle kettlebells må en på noen øvelser forandre litt på teknikken pga dimensjonen øker. Spesielt når en begynner å løfte tungt kan dette ha mye å si. Standard dimensjoner på konkurranse kettlebellen er høyde: 280 mm, diameter: 210 mm, diameter grep: 35 mm. Dimensjonene på klassisk kettlebell vil være særdeles mye mindre på lavere vekt, som kan være en stor fordel for nybegynnere. På store vekter over 30kg vil dimensjonene være større, de eksakte dimensjonene vil variere fra produsent til produsent.

Hvis du har planer om å trene tradisjonelle kettlebell øvelser som snatch og swing, og i tillegg ønsker å øke vekten over tid. Da bør du gå for konkurranse kettlebellene.
Når det kommer til pris er konkurranse kettlebell litt dyrere, men kvaliteten er også veldig god. Er du nybegynner eller ikke har planer om å bruke over 30kg kettlebell klarer en seg fint med standard versjonen.

Kjøp vår anbefalte kettlebell

 • Fri frakt
 • God pris!
 • Utmerket kvalitet