Manualer og hantler –
guide til kjøp av et vektsett i 2018

Det å ha et vektsett med manualer eller hantler kan gjøre trening hjemmefra mye enklere. Det gir muligheten for fleksible treningsøkter som treffer alle muskelgruppene i kroppen.

Kjøper man et sett med med manualer har man kommet langt på vei mot et skikkelig hjemmegym. Og med de kan man stort sett gjøre de samme treningsøktene hjemme som man kan på et treningssenter.

Flere faktorer bør vurderes før man går til innkjøp av noen manualer. Alt fra hva de skal brukes til, hvilken kvalitet de er i, hvor mye de veier eller muligheten til å regulere vekten og hvor hantlene skal brukes. Her presenterer vi vår guide til å kjøpe manualer sammen med våre anbefalte produkter.

>>JEG VIL GÅ RETT TIL ANBEFALTE PRODUKTER<<

Dette bør du ta hensyn til når du kjøper manualer

Den første åpenbare tingen å tenke over er hvor mye vekt du faktisk trenger, og for å finne ut av det vil målsettingen din med treningen være viktig å ha klarhet i.

Manualer kan brukes til både trening for å gå ned i vekt og for å øke i muskelmasse og styrke. Skal du trene for å økt mobilitet eller vekttap trenger man ikke nødvendigvis de tyngste manualene. De fleste vil kunne nå sine treningsmål og utføre de vanligste øvelsene med et par lette manualer. I de fleste tilfellene kan så lite som hantler fra 1kg opptil 10 kg være nok.

Ser man på den andre enden av spekteret og man ønsker manualer for kroppsbygging og for å øke i muskelmasse og styrke, vil tyngre hantler være nødvendig. Slike vekter for kroppsbygging og styrke kan ofte begynne fra 10 kg og gå helt opptil 40 kg på de tyngste.

Våre UTVALGTE manualer og manualsett

Vurdering

Egenskaper

Produkt

#2

Vurdering

Egenskaper

  • Fullstendig sett
  • For komplette hjemmegym

Manualer – hvorfor trene med frie vekter?

Med manualer kan man enkelt trene samtlige muskelgrupper i kroppen på. Ofte gir slike frivekter deg en rekke fordeler som avanserte treningsmaskiner på et treningssenter ikke kan gi.

En de største fordelene med slike hantler er at begge hender er mer fri og ikke låst inn i et fast bevegelsesmønster. Det gjør at små justeringer enklere kan utføres i et løft, noe som kan hindre unødvendige skader og belastninger.

Ved å bruke løse vekter vil man i tillegg aktivere støttemuskulaturen til muskelgruppen man primært trener. Det hjelper deg å ha god form på øvelsene og gjør at du kan kontrollere vekten bedre. Bevegelser med manualer er mye mer lik den naturlige bevegligheten vi har i det daglige livet. Så man oppnår en mer funksjonibel styrke med frie vekter enn det man gjør ved å bruke maskiner.

Med såkalte baseøvelser som kan gjøres med manualer vil man trene mer enn en muskelgruppe samtidig. Ved å for eksempel trene skulderpress aktiverer man og trener triceps og øvre del av ryggen i tillegg til skuldrene.

Mann i treningsstudio

Hvor skal du trene?

Når man skal kjøpe manualer for hjemmetrening vil lagringsplassen og hvor man skal trene være en annen faktor å ta hensyn til. Hjemmetreningsutstyr kan ta stor plass, og det samme vil være tilfelle om man kjøper et stativ med manualer. Å kjøpe flere ulike manualer med en fast vekt vil være det mest praktiske og lettvinte å benytte seg av. Men har du liten plass vil det å kjøpe hantler hvor man kan legge til og fra vekt gjerne være et bedre alternativ, de er ofte kjent som Power Blocks.

Materiale – hva er vektene laget av

En annen viktig ting å tenke over når man skal gå til innkjøp av manueler er de ulike materialene som blir brukt. På tross av at det ikke er så mange ulike å velge mellom vil valget være viktig av flere grunner.

Den viktigste delen av en manual er vektskivene. De fleste vil være laget av jern, og de vil være laget i ulike størrelser for de ulike vektklassene. Ulike former og tykkelser vil også være vanlig. De kan komme i sirkelformer eller de kan være rektangelformet. Her er det ingenting som tilsier at den ene typen er bedre enn den andre, og egne preferanser bør bestemme valget. Bare velg den du er mest komfortabel med.

Håndtaket på en manual bør også sjekkes før innkjøp. På den gjennomsnittlige manualen for lettere vekter vil diameteren være på rundt 3 cm. Du kan velge tykkere eller mindre diameter avhengig av hvor store hender du har eller av ren preferanse. Enkelte ganger kan grepet på hantlene være dekket av gummi, eller det kan være et røft jerngrep. Igjen er det ikke noe som sier at det ene alternativet er bedre enn det andre, men mange mener at et gummigrep er mer komfortabelt.

Mann holder manual

Vedlikehold

Vedlikeholdet som må gjøres på manualene kan også være en faktor å tenke på før man slår til på et kjøp. Med tanke på hvordan manualer er konstruert er det imidlertid ikke noe tidskrevende eller tungvint å holde hantlene dine parat for dine fremtidige treningsøkter.

For manualene som er konstruert i flere deler og hvor vektskivene er boltet fast til grepet, vil det som regel være nødvendig å stramme boltene etter noen måneders bruk.

Går man til innkjøp av power blocks vil det kunne være litt ekstra vedlikeholdsarbeid for å holde festemekanismen i orden. Men litt regelmessig smøring av olje vil som regel holde.

Manualer som er konstruert som en eneste stor solid konstruksjon vil trenge minst vedlikehold da det er laget ut ifra en stor klump med jern.

Frakt

Om man bare trenger noen lette vekter for utholdenhetstrening vil ikke fraktkostnstadene være de største. Skal man kjøpe hantler for kroppsbygging kan utgiftene i forsendelsen være noe høyere. Heldigvis vil de fleste som selger slike typer varer tilby gratis frakt om man kjøper over en fastsatt sum. Når man går gjennom utsjekksprosessen i en nettbutikk vil frakten bli kalkulert på slutten, så man får full klarhet i hva alt kommer til å koste før ordren blir plassert.

Tar du hensyn til punktene vi har sett på i denne guiden for innkjøp av manualer, så er vi trygge på at du vil ende opp med et produkt du er godt fornøyd med og kan ha nytte av i flere år fremover.

Kjøp vår anbefalte manual

Vår anbefalte produkt finner du ved å klikke knappen nedenfor. Vi håper du liker det like godt som vi gjorde og ønsker lykke til med treningen.

  • Fri frakt
  • God pris
  • Utmerket kvalitet